20 Mart 2011 Pazar

Kumrular

Lafı geçmiştir belki daha önce, çünkü geçen yaz da kumru ailesi yeni bir kumru getirdiler dünyaya bizim balkonda. Önce gelip gittiler bi kaç hafta. Yerin uygun olup olmadığını anlamaya çalıştılar sanırım. Sonra bizim kombinin üstüne dal taşımaya başladılar. Bunları ağbimle gülerek anlattık insanlara. Dişi olan yerleşti tabii yuvaya sonra. İki yumurta vardı. Bir yavru oldu. Tabii yaklaştırmıyorlar yanlarına. Hemen bir telaş, biz de korkutmamak için pek ilişmedik açıkçası. Nöbetleşe gelip gidiyorlardı.Daha doğrusu hep anne olan bekliyordu yumurtayı ama bazen çıkması gerekiyordu -ne için? bilmiyorum- o zamanlar o benim evde taklit ettiğim sesiyle çağırıyordu kocasını geliyordu o da.

Sonra batırdıkları balkonu annemin görmesinden ve gazabından korktuğumuzdan o bir hafta içinde kocaman olup uçan yavrunun hemen ardından kombiyi de balkonu da temizledik. Kış boyu pencere kapalı olduğu için gelemediler. Arada bir açınca hemen geliyorlardı o ayrı.

Şimdi yine, yeni bir yavru için balkonumuzdalar. Anne yine bekliyor. Bazen çağırıyor kocasını gelmiyor. Feminist damarım tutunca "Bak gelmiyor o kocan olacak! Kim bilir hanki kuşun peşinde" diye gaz veriyorum bizimkine. Ağbim gülüyor kumrunun oralı olduğunu samam.

Yavrular yumurtadan çıkınca öyle hızlı büyüyorlar ki inanamazsınız. Bir hafta önce gördüğünüz kafasını tutamayan, parkinsonlu gibi sürekli titreyen yavru kumru bir hafta sonra kanatlarını açıp annesini kanatlarının altına alabilecek kıvama geliyor. Bir iki denemeden sonra uçuyor. Bu yeni yavruyu da merakla bekliyorum. Bunun gelişimini daha yakından takip etme planlarım var.




6 yorum:

  1. balkonun oralara biryerlere ekmek kırıntısı,su da koyuyorsunuzdur siz:)
    ben üşenmeden,yuva yapsınlar diye çalı toplayıp yanlarına götüren biriydim çocukken :P

    YanıtlaSil
  2. aslında dokunamadığım hayvanları sevemiyorum ben yani gönül bağı oluşturamıyorum ama bu kumru başka :) koyarız tabii yea :))

    YanıtlaSil
  3. kombi üstü yuva hehe iyimiş mekan ;)

    bi de bunların sesleri pek tatlı olur :)

    YanıtlaSil
  4. ben çıkartırdım şimdi o sesi de siz duyamazsınız :)))

    YanıtlaSil
  5. bi dönem bizim balkonu da yuva tuttular.iki yavru oldu biri iri diğeri tıfıl.İri olan uçtu gitti,tıfılı her gün yerde bulup yuvaya geri koyduk.Meğerse annesi uçsun diye arkasından ittirirmiş.Bigün baktık yuva boş...

    YanıtlaSil
  6. ay bırakmasaydınız dışarda döverler onu :D

    YanıtlaSil