15 Şubat 2011 Salı

Schindler's List


     Aslında kimse zorlayamaz bizi birşeyler yapmaya. Biz zorlandığımızı bahane ederiz. Belki ben son zamanlarda bu kadar kendimle başbaşa olmasaydım başka şeyler söylerdim ama elimden başka türlüsü gelmiyor. Ellerimi uzattığım adam arkasını dönmüş gitmiş, anneme daha doymadım ben günlerim tek haneye düşmüş, kitaplarda insanlar ölüyor, insanlar mutsuz, filmlerde insanlar ölüyor, bazıları kahraman, ben neredeyim peki? Ben bir yerde miyim?
    Çok fazla film izleyen bir insan değilim ben, belki ondan bu kadar geç izlemişim bu filmi. Ama bu filmi şimdi izlediğim için çok memnunum. Doğru zaman...

***

-Neden bu kadar çok içiyorsun? Şarap damarlarından hiç eksik olmuyor. Günün birinde beynin bir elbombası gibi patlayacak.
-Seni sürekli izliyorum, seyrediyorum. Sarhoş değilsin. Demek kuvvetli bir iraden var. İrade güç demektir. Evet! İşte buna güç denir.
-Bu yüzden mi bizden korkuyorlar?
-Onları istediğimiz gibi gebertebildiğimiz için korkuyorlar.
-Onları öldürme hakkına sahip olduğumuz için bizden korkuyorlar. Suç işleyen birini cezalandırabiliyoruz. Adamı öldürtüp kendimizi iyi hissedebiliyoruz. Hatta onu kendimiz öldürünce daha da mutlu oluyoruz. Aslında buna güç denmez. Adalet denir. Güç farklı birşeydir. Öldürme yetkisine sahip olup da öldürmüyorsan güçlüsündür.
-Demek sence güç bu?
-Sana bir imparatordan söz ediyim. Adamın biri hırsızlık etmiş, onu imparatorun yanına getirmişler. Adam imparatorun ayaklarına kapanmış ve affedilmesi için yalvarmış. Öleceğini biliyormuş. Ama imparator onu affetmiş. O değersiz adamı serbest bırakmış.
-Sen galiba sarhoşsun.
-İşte güç bu Amon! Güç buna denir.
***


Gerçek, her zaman doğru cevaptır Helen.

3 yorum:

  1. siyah beyaz olan filmin içinden fırlayan kırmızılı mantolu kız...ah ne dokunur insanın yüreğine onun o sıcacık sarı saçları..

    YanıtlaSil
  2. yine izlemeyi çok istiyorum, yine bilerek erteliyorum.

    hep aklımda...

    YanıtlaSil