14 Mart 2013 Perşembe

Bir Arayışın Romanı: Mercier ile Camier - Beckett

"Nasıl bir avunçla kalkar gözler bu karmaşadan boş göğe doğru ve nasıl bir avunçla yeniden iner?"

Godot'yu bir an unutmayan insanlar için Beckett "askerlik arkadaşı" gibidir. Kitaplıkta her daim okunmamış bir kitabının bulunması gerekir, çünkü özlenen yazarlardır. Bir Beckett karakterinin -ya da iki üç- rahatsız ediciliğini özler çünkü insan. En son Murphy'i okumuş, ona da sayıp sövmüş bir insan olarak yeni adamlarla dolu bir kitabını elime almak büyük çılgınlıktı! Çok büyük!

"Öyle anlar olur ki en basit sözcükler anlamlarını ele vermekte gecikirler."

Mercier ile Camier içi geçmiş iki yaşlı adamın peşine takılmadan hemen önce, buluşma saatlerinin 20 dakikasında birbirlerini 5 dakikalık aralıklarla kaçırmaları insana, böyle bir arayışın romanı mı bu, dedirtiyor. Beckett yapar çünkü bunu, biliriz. Sonra buluşup yollara düşüyorlar. Nasıl ki Godot'yu Beklerken bir bekleme romanıysa Mercier ile Camier de arayışın kitabı. Neyin peşinde olduğu bile belli olmayan bu adamları an geliyor seviyorsunuz, an geliyor iğreniyorsunuz, an geliyor acıyorsunuz, an geliyor gülüyorsunuz. Beckett'ı Beckett yapan da bu bana kalırsa. Bütün hayat serüveninin en can sıkıcı -ki misal bir bunalım anında okunmaması gerekir, çok ciddi sonuçlara yol açabilir- gerçeklerini öyle bir şekilde sunuyor ki afallıyorsunuz. Bir yandan olayın ciddiyetinin farkına varıyorsunuz, diğer yandan da elinizden bir şey gelmemesinin kabullenmişliğiyle sırıtıyorsunuz. Bir aptal gibi! Evet Beckett insana kendini aptal hissettiriyor!

Böyle bir serüvene dahil olmak kimilerinin harcı değil. Benim harcım mı? Emin değilim.

"Bir insanın Mercier'yi bırakmaması için Camier olması gerek, dedi Mercier."

Watt Beckett'ın bir başka karekteri, elimde olmayan kitabı, kitabın sonuna doğru macerayı dahil oluyor -hatta Murphy'nin de adı geçiyor.

"Biri doğacak, dedi Watt, biri doğdu bizden, hiçbir şeye sahip olmadığı için sahip olduğu hiçbir şeyin kendisine bırakılması dışında hiçbir şey arzulamayacak olan biri."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder