19 Haziran 2011 Pazar

Masumiyetim Saflığımdandır ve Saflığım Masumiyetimden

1-Masumiyet: Masumluk. (Masum: Suçsuz, günahsız.)
2-Saflık:  Saf olma durumu, temizlik, arılık, safiyet.

Günlerden o gün geldiğinde pişman olacaksın. Varlığıyla övündüğün şeyleri sana hakaret olarak kullanacaklar. Çünkü sanıldığının aksine dünyanın çivisi yok.

İyi olduğuna pişman olacaksın. Verdiğin sözleri tuttuğuna ve yalan söylemediğine. Aldatmadığına pişman olacaksın. Güvendiğine pişman olacaksın. İnandığına pişman olacaksın.

Neden sonra varlığıyla övündüğün şeylerin, övünülecek şeyler olmadığını, onların ruhunun temeline ekilen tohumlar olduğunu ve varlıklarının değil yokluklarının konuşulacak mesele olduğunu anladığında pişmanlık geçecek. Ve sen çıplak gözle bakarak vicdan sahibi olan insanları ayırdedebileceksin.

3-Vicdan: Kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç. Törel bilinç.

4 yorum:

  1. Çok etkileyici bir yazı.

    YanıtlaSil
  2. Oyunlarında kazanmayı kaybeden çocukların hiçbir hata darbesi almadan kucaklarında barındırmaları gereken şeylerdir bunlar. masumiyet, saflık, vicdan. iyilik var bir de.

    sanki geçici bile olsa bunları gözardı edemezler. isteseler de başaramazlar.

    YanıtlaSil
  3. Vicdan azapta gerek. Böyle öğrendik biz. Uyuduk uyuduk büyümedik, ama olsun! Biliyoruz ki, dünyayı saflık kurtaracak!

    YanıtlaSil
  4. Eski bir espri vardır, bilirsiniz. İki yaşlı kadın dağ başında bir lokantada yemek yemektedirler. Biri, “Lanet olsun!” der, “Yemekler ne kadar da berbat! “Evet” der diğeri, “Üstelik ne kadar da az!” Yani, bu benim yaşam hakkındaki düşüncemin kısa bir özetidir: Hayat yalnızlık, sefillik, acılar ve mutsuzluklarla doludur ama keşke bu kadar kısa olmasaydı! - Woody Allen, Annie Hall’den (1977)

    YanıtlaSil